Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия продължава да смята ЕС за свой партньор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия продължава да смята Европейския съюз (ЕС) за свой партньор, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на среща с Асоциацията на европейския бизнес в Москва.

Въпреки неблагоприятните условия, при които осъществяваме нашите срещи и независимо от заявленията на Брюксел, Русия продължава да гледа на ЕС като на партньор, подчерта Лавров и добави, че е дошло времето на истината, когато трябва се отговори на въпроса дали Русия и Европа остават стратегически партньори, или са геополитически съперници.

По думите на Лавров европейските столици пренебрегват интересите на собствените си народи, като използват своите политически и икономически ресурси, включително антируските санкции, в подкрепа на "партията на войната" в Киев. Лавров изтъкна още, че възможностите за преодоляване на кризата в Украйна не са изчерпани и че практическите мерки, въз основа на договореното прекратяване на огъня, се съгласуват и реализират.

Въпросът е в това дали противоборстващите страни в украинския конфликт ще успеят да постигнат траен мир, или ще им се попречи в стремежа трагедията на украинския народ да бъде използвана, за да се покаже на Русия къде й е мястото, каза руският първи дипломат.

Сергей Лавров коментира и темата за "Южен поток", като заяви, че Русия се надява ЕС да промени досегашния си подход към изграждането на газопровода.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна