Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от "Топлофикация Варна" може да мине на газьол при газова криза

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на "Топлофикация Варна" Тодор Николов съобщи, че при евентуална газова криза дружеството ще работи с 80 % от мощностите си на промишлен газьол. 

Николов смята, че новото правителство и ДКЕВР трябва да изработят нов модел за регулиране на цените. Всички топлофикации у нас настояват цената на електроенергията от комбинираното производство да се върне на нивото от преди 1-ви юли. За Варна това означава цена на топлоенергията от 76 лева за мегаватчас, а за електроенергията -увеличение от 222 на 239 лева за мегаватчас: 
Ако тази цена влезе в общото портфолио на продаваната електроенергия, ще натовари наистина електроенергията с около 90 стотинки. Ако влезе единствено и само към цената на бита, каквито спекулации има, това ще натовари електроенергията с около 1,70 лева. При сегашните цени на електроенергията, това е малко с под 1 процент.
Според Тодор Николов регулаторът трябва да изработи механизъм, който да позволи през следващите 15-20 години, цената на тока и на топлинната енергия плавно да бъде освободена.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна