Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Милано започна срещата на върха "Азия - Европа"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В италианския град Милано започна срещата на високо равнище "Азия - Европа", в която ще се включат лидерите на над 50 страни.

Основните теми са икономическото развитие, търговията, селското стопанство, образованието, инфраструктурата и сигурността. Предвижда се, че най-ухажваният член на клуба по време на разговорите да е Китай, а на Русия ще бъде обърнато специално внимание. В рамките на събитието ще бъде обсъдена ситуацията в Близкия изток и конфликтът в Украйна.

Регионът на Югоизточна Европа е стратегическият мост, който свързва Европа и Азия и може да постигне много повече за насърчаването на търговския обмен между двата континента, заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на първата сесия, посветена на насърчаването на икономическото сътрудничество.

Очаква се с интерес разговор между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. С тях ще се срещне поотделно италианският президент Джорджо Наполитано, а премиерът Матео Ренци ще разговаря с Владимир Путин по взаимно засягащи двете страни въпроси, както и обсъждане на положението на конфликтните ситуации не само в Украйна.

При пристигането си президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че рязкото спадане на световните капитали се дължи на забавения растеж в еврозоната.

Налице е несигурност в световен план. Икономиката на САЩ се движи надолу, Европа не успя да намери пътя към икономическия растеж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна