Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренци: По темата за Украйна все още има различия, но определено в Милано е постигнат напредък

Путин и Порошенко в преговори с европейските лидери за кризата в Украйна

| обновено на 17.10.14 в 11:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В рамките на форума "Азия - Европа", който се провежда в Милано, се състоя срещата между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. На нея присъстваха италианският премиер Матео Ренци и този на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Срещата Путин - Порошенко се състоя в Милано, благодарение на италианската страна. На нея присъства външният министър на Италия и предстоящ такъв на Европейския съюз Федерика Могерини.

Изявление за резултата от разговорите направи само премиерът на Италия. Той обясни, че по темата за кризата в Украйна има все още различия, но определено в Милано е постигнат напредък. На първо място трябва да се спазва протоколът от Минск, като е много важно да продължава сътрудничеството за постигане на стабилност и мир. Ренци уточни, че трябва да се гласува доверие на Украйна, докато Русия може да играе важна роля за решаване на международните проблеми като ебола, "Ислямска държава", кризите в Ирак и Сирия.

Мисля, че направихме стъпка напред за климата, за конструктивната дискусия. Очевидно са налице много различия, но това е нормално. Това е причината да се намираме в тази ситуация. Бих искал да подчертая истинското желание да бъде намерено решение и по тази причина смятам, че можем да бъдем позитивни.

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че отговорността да бъде сложен край на конфликта в Украйна е на Русия.

Владимир Путин заяви много ясно, че не иска замразен конфликт, не иска и разделена Украйна. Но ако случаят е такъв, Русия сега трябва да предприеме действия за изпълнението на всички договорености, да изтегли руските войски и тежките оръжия от Украйна, да спазва всички споразумения и да признае за легитимни само едни украински избори. Ако тези неща не се случат, то тогава ЕС, включително Великобритания, трябва да запази наложените санкции и натиск, така че да нямаме такъв конфликт на континента.

На срещата Путин - Порошенко беше решено още двустранните разговори да продължат, като бъдат привлечени Италия, Франция, Германия и Великобритания. Има желание европейските страни да сътрудничат в граничен контрол на Украйна с безпилотните съоръжения дрони.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел се срещна с Порошенко и Путин като част от дипломатическите усилия на европейски лидери за уреждане на кризата в Украйна, съобщи ДПА. Путин и Меркел обсъдиха споразумението от Минск и уреждането на конфликта в Украйна, както и газовия въпрос, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Меркел и Порошенко изразиха съжаление, че мирният план в Източна Украйна не бе приложен напълно, посочи говорител на германското правителство. Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин имат големи различия по въпроса за корените и причините на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението беше направено след продължилата вчера два часа и половина среща между двамата лидери.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна