Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезанието за най-добрите европейски медийни продукции започва в Берлин

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Берлин става най-притегателното място за медийните професионалисти от целия континент от 18 октомври, събота. Точното място е Haus des Rundfunks в самия край на улица „Кайзердам“, улицата, която променя няколко пъти името си, пресичайки цял Берлин в посока Запад – Изток, за да се промуши накрая под Бранденбургската врата и да започне да се казва „Унтер ден Линден“.
Пет от 13-те награди ще бъдат присъдени в четирите категории за радио: Радио документалистика, Радиодрама (и Радиосериал), Актуални предавания и Музикални предавания. Три от тях са предоставени от Външното министерство на Германия, а две – от Европейския съюз за радио и телевизия EBU.
Вече е известен носителят на една от 13-те Награди. Наградата за цялостен принос се присъжда на датчанин – една невероятно талантлива и чаровна личност, благодарение на чиято неуморна и най-важното ефективна работа като продуцент Европа се срещна с няколко изключителни телевизионни сериали като The Bridge (Мостът), The Killing (Убийството) и Borgen. „Борген“ показа какво означава думата качество в телевизионната филмова индустрия. „Борген“ е продаден в 70 държави.

Инголф ГаболдТози датчанин се казва Инголф Габолд/ Ingolf Gabold.
Преди две години Инголф Габолд направи уъркшоп под покрива на „Сони център“ в Берлин за участниците в PRIX EUROPA и това са снимките, които направих тогава. По онова време „Борген“ беше обиколил Америка, но хората в залата, които го бяха видяли, бяха няколко. За изминалите две години „Борген“ обиколи Европа, стигна и в България.
Всяка минута на PRIX EUROPA буквално гъмжи от събития и още на 18 октомври, преди откриването на фестивала, ще се състои Diversity Workshop за радио, телевизионни и онлайн журналисти. Уъркшопът ще дискутира с медийни експерти въпросите на портретирането на малцинствените аудитории и отговорността на журналистите за балансираното представяне на различните обществени групи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна