Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП потвърди оставането на Ивайло Калфин в групата Монти

Снимка: БГНЕС

Съветът на председателите на парламентарни групи в Европейския парламент, ръководен от неговия председател Мартин Шулц, потвърди представителите на ЕП в Групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет, ръководена от бившия италиански премиер Марио Монти.

Групата Монти беше създадена като резултат от преговорите за бюджетната рамка 2014-2020 и има за цел да обсъди и предложи варианти за по-добро финансиране на бюджета на ЕС, като той стане по-автономен и по-малко зависим от вноските от националните бюджети. Така европейските политики могат да се развиват по-предвидимо и стабилно, без да се утежнява допълнително данъчната тежест на гражданите.

Групата се състои от 10 души - освен председателя - по трима представители на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. Представители на ЕП за пълния мандат на групата ще бъдат Ален Ламасур, евродепутат, бивш министър и председател на Комисията по бюджети в ЕП, Ги Верховщат, председател на Парламентарната група на АЛДЕ и бивш министър-председател на Белгия и Ивайло Калфин, бивш зам.-председател на Комисията по бюджети на ЕП и преговарящ по бюджетната рамка 2014-2020.

В интервю Калфин коментира приоритетите в работата на групата, като прогнозира, че процесът по увеличаване на собствените ресурси няма да е лек.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна