Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на околната среда и водите обяви червен код за река Върбица при Златоград

| обновено на 21.10.14 в 15:20
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите обяви червен код за река Върбица при Златоград във връзка с прогнозираните за четвъртък интензивни валежи. Министерството съобщава, че е активирало оперативното си звено в очакване на отток от 258 кубически метра в секунда към 17 часа на 23-ти октомври. 

Община Златоград е взела превантивни мерки във връзка с очакваните в края на седмицата интензивни валежи и обявения червен код за река Върбица, съобщи кметът Мирослав Янчев:

Направили сме необходимото да изсечем големите дървета в рамките на регулацията на Златоград, направили сме частично почистване в началото на годината на земни маси в централната градска част. На критичните точки имаме пясък, имаме чували, имаме един мост, който се пада в долната част на Златоград, точно в края на регулацията, който се явява своеобразна тапа при обилни валежи. Този мост трябва да бъде премахнат и да бъде изграден нов, защото обслужва пречиствателната станция, обслужва и промишлените терени и зони на Златоград, но се надявам с общи усилия да бъде съборен и изграден нов в бъдеще време. Това е по-скоро критичната точка. Там има постоянно дежурни от службата на РПУ, когато има такива критични моменти, следи се нивото, така че се вземат мерки. Предупреждаваме всички по поречието на река Върбица, когато се очакват такива моменти на проливни дъждове. Много е важно язовирът да бъде със свободен обем. Ние към момента го държим на осем метра и половина под кота преливник, което е достатъчно количество и може да поеме в рамките на обилните валежи.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология валежите в западна и южната част на страната ще започнат утре вечерта и на места ще достигнат 50 литра на квадратен метър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна