Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ преотвори емисия дългосрочни ДЦК при висока доходност и слаб интерес

Министерството на финансите (МФ) на България преотвори емисията на десет и половина годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирани на 15-и януари 2014-а година с падеж на 15-и юли 2024-та година.

Резултатите от проведения на 20-и октомври 2014-а година аукцион показват, че финансовото министерство е успяло да пласира дългосрочни ДЦК на стойност 55 млн. лева, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е от 3,50% процента - доста над постигната историческа най-ниската стойност в този матуритетен сегмент при емитирането на аналогичен дълг само преди месец (на 30-и септември).

На последния аукцион за емитиране на този тип книжа преди месец бяха продадени ДЦК за 60 млн. лева при среднопретеглена доходност от едва 3,12% (рекордно историческо дъно на годишната лихва за 10,5-годишни ДЦК), докато на първия аукцион за емитиране на този тип книжа в началото на годината (на 15-и януари) бяха продадени ДЦК за 50 млн. лева при среднопретеглена доходност от 3,74 процента.

Вчерашното преотваряне на емисията на тези дългосрочни държавни ценни книжа премина и при доста слаб интерес от страна на инвеститорите, като общият размер на подадените поръчки достигна 78,40 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от едва 1,43 пункта.

На последния аукцион за емитиране на този тип книжа преди месец беше постигнат коефициент на покритие от 1,93 пункта (доста над вчерашните 1,43 пункта), докато на първия аукцион за емитиране на този тип книжа в началото на годината (на 15-и януари) беше отчетен коефициент на покритие от 1,89 пункта.

Резултатите от проведения вчера аукцион не изглеждат добри и показват доста слаб интерес и голям предпазливост от страна на финансовите институции в страната към дългосрочните държавни облигации. Това не представлява голяма изненада на фона на политическата криза и продължаващите трудни преговори за съставяне на новото българско правителство.

Според Министерството на финансите най-голямо количество от 10,5-годишните ДЦК придобиха банките – 61,91%, следвани от пенсионните фондове – 23,64%, застрахователните дружества – 12,00% и гаранционните фондове - 2,45 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна