Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа днес е много по-добре отпреди, каза в прощално обръщение към ЕП Жозе Барозу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа днес е много по-добре, отколкото когато половината от нея беше комунистическа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в прощално обръщение към Европейския парламент. Той пожела на евродепутатите и на бъдещата Еврокомисия повече кураж, креативност и единство на проевропейските сили – защото, по думите му, Европейският съюз не е причина за ксенофобията и екстремизма, а начин те да бъдат преодолени.

Тези 10 години започнаха с институционална криза, когато Франция и Холандия отхвърлиха европейската конституция, и завършиха с крехко възстановяване след финансовата и икономическа криза, която заплашваше да заличи не само еврозоната, но и Европейския съюз. Това, че днес има Лисабонски договор, еврото е стабилно, еврозоната се разширява, а икономиката набира скорост, според Жозе Барозу доказва, че Съюзът е силен и устойчив, когато е единен.

Знам, че има хора, за които това това не е особено важно, които идеализират миналото, каза Барозу по повод евроскептичните теории и добави:

Те мислят, че Европа беше по-добре, когато половината от нея беше под тоталитарен комунизъм. Аз обаче не мисля така. Според мен днес Европа е много по-добре, отколкото когато половината беше комунистическа, каза Барозу, чийто първи мандат започна малко след голямото разширяване. Той добави и че често е било по-лесно да се постигне съгласие между 28, отколкото между няколко страни от европейското ядро.

В последвалите изказвания председателят на отиващата си Европейска комисия получи поздравления за ентусиазма, диалогичността, честния си и отворен подход на управление и постигнатите резултати на фона на толкова големи предизвикателства. Получи и критики от политическите си опоненти – за затягането на коланите и ръста на безработицата, за недостатъчно лидерство, както и за това, че е работил за още по-плътна политическа и икономическа интеграция и за запазване на свободното движение.

На сбогуване Барозу заяви, че е горд с постигнатото, и пожела на следващата комисия да работи без сблъсъци между институции или отделни страни, и да следва пътя на еволюция и реформи, за да има реален и стабилен икономически растеж, а не изкуствен, постигнат с дългове.

Утре Европейският парламент трябва да одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер, след като по-рано днес зелена светлина за участие в нея получиха Виолета Булц от Словения с ресор "Транспорт" и Марош Шевчович от Словакия, който ще е заместник-председател и ще отговаря за Енергийния съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна