Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската санитарка, заразила се с ебола извън Африка, вече не е носител на вируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Окончателно беше потвърдено, че испанската санитарка Тереса Ромеро, която стана първият човек, заразил се с ебола извън Африка, вече не е носител на вируса. Тя е била лекувана с преливане на кръв от пациент, преборил се с болестта.

Операторът на американската телевизия Ен Би Си Ашока Мукпо, който беше заразен с ебола, също е излекуван и ще напусне болницата в Небраска, където се намира, предаде Ройтерс. Операторът се заразил с вируса, докато работел в Западна Африка. Той е вторият пациент с ебола, успешно лекуван в Медицинския център на Небраска.

Междувременно Съединените щати пренасочиха всички полети от засегнатите от ебола африкански държави към пет летища. Мярката е в отговор на няколкото случая със заразени със смъртоносния вирус в страната.

Всички пътници, които летят от Западна Африка, ще трябва да кацнат на едно от петте международни летища, на които има засилени мерки за проверка – "Джей Еф Кей Ню Йорк", "Нюарк" в щата Ню Джърси, "Далас" в столицата Вашингтон, "О'Хеър" в Чикаго и "Атланта" в щата Джорджия. Това са аерогарите, които приемат по принцип 94% от пътникопотока от Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. Стъпката беше приета от Центъра по контрол и превенция на болестите на фона на проучване на "Вашингтон пост" и АВС, според което 91% от американците са за по-строги рестрикции по летищата за справяне с опасността.

Междувременно от Международната здравна организация обявиха, че серум от кръвта на оцелели от ебола ще бъде изпратен в най-засегнатите райони до няколко седмици.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени