Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение предложиха ГЕРБ след разговорите с ПФ

| обновено на 23.10.14 в 18:00
Снимка: БГНЕС

Подписване на програма, а не коалиционно споразумение, предложиха ГЕРБ след разговорите с Патриотичния фронт. От фронта отрекоха да искат постове в бъдещо правителство. ГЕРБ са обсъдили с Патриотичния фронт 94 техни предложения и продължават разговорите за съвместно управление.

Изключително продуктивна беше срещата ни с Патриотичния фронт. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция "Патриотичен фронт" и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след вторите преговори между ГЕРБ и Патриотичния фронт.

От Патриотичният фронт за пореден път декларираха подкрепата си за ГЕРБ. Както и след първите разговори, стана ясно, че по същество няма разлики в позициите. Румяна Бъчварова прие за коректна позицията на патриотите и обясни: 

По отношение на КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да бъде изразена и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не на цената и с ултимативното изискване на персонално участие в следващото управление. Тази позиция е изключително коректна и принципна от страна на ПФ и ще продължим да обсъждаме формите на съвместната ни подкрепа за стабилно управление.

4-часовите разговори били за изчистване на различия и правене на отстъпки. За Валери Симеонов от "Националния фронт за спасение на България" е правилно да има подобно споразумение, но той цитира решение на ПФ, според което лицата от ПФ няма да участват в управлението: 

Политически лица от коалиция ПФ, НФСБ, ВМРО да не участват в управлението. Така че отговарям на жълтите евентуални въпроси нито господин Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв си.

КТБ, финансовата стабилност, енергийната система  са въпросите, по които двете партии имат разбирания. ГЕРБ приемат настояването на ПФ за ревизия на енергетиката. А патриотите казаха, че частта от програмата им, засягаща етническите въпроси, е дългосрочна стратегия, на която да служи нашата коалиция

От ГЕРБ заявиха, че приемат формацията на Симеонов и Каракачанов като патриотична. ЕНП вече сигнализираха за домогването на националистически формации към сътрудничество с ГЕРБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна