Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичното следствие разпита съпругата на Цветан Василев

| обновено на 24.10.14 в 15:24
Снимка: БГНЕС
Близо 2 часа съпругата на банкера Цветан Василев - Антоанета Василева, беше на разпит в Столичното следствие. След разпита тя и защитникът й Менко Менков обясниха, че Василева е давала показания само като свидетел по делото за пране на пари срещу нея и съпруга й.

Василева е била разпитвана за имот в Швейцария, купен с нейни средства и пари от местна банка. Имотът бил ипотекиран заради запорираните средства на семейство Василеви и бил пред реална опасност да бъде придобит от банката, казаха Василева и Менков. На следствието са били предоставени документи, които удостоверяват историята на имота, както и копие от данъчната декларация на съпругата на Цветан Василев, където този имот е бил деклариран. Половината от парите за имота били лични спестявания, обясни Ненков:

Швейцарска банка е отпуснала кредит за половината сума от стойността на имота. Той е ипотекиран в полза на банката, не е обзаведен, необходим е ремонт на покрива, който тече. Вероятно банката ще прибере имота, тъй като знаете, че всички имоти на семейство Василеви са запорирани, както и техните банкови сметки. Те не са в състояние да обслужват кредита към швейцарската банка и вероятно тя ще го придобие.


Антоанета Василева, която е икономист по образование, заяви, че не е възможно каквото одиторите в КТБ, както и че банката не била източвана. Тя обясни, че мъжът й продължава да мисли за оздравяването на банката и че според нея имало реален шанс това да се случи, въпреки негативния одитен доклад:

Господин Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в  капитала на банката, за да удовлетвори обществените очаквания. Той участва с всички свои активи в преструктурирането на банката, но няма да участва в капитала.


Сигнали са били подавани до прокуратурата във връзка със заплахите срещу Василев, но тъй като нямало отзвук, той предпочел да остане в чужбина:

По телефон, с писма, с посредници, затова има протоколи на  адвокатски кантори. Има представени няколко писма до главния прокурор с молба да му бъде осигурена физическата безопасност. За съжаление досега отговор нямам.

На въпрос за променените отношения между съпруга й и депутата Делян Пеевски, Антоанета Василева обясни, че не знаела причината, обясни, че няколко пъти е виждала Пеевски, но отрече той да е техен семеен приятел.  Василева предпочитала журналистите сами да разследват това, както и защо Цветан Василев е станал неудобен. Въпреки това продължавал да бъде силният човек в страната:

Той все още е силен с духа си. И от нула да започне той не се страхува.

Тя беше категорична, че парите й и тези на съпруга й са чисти. Василева заяви, че вярва в българското правосъдие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна