Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Обручище и Мъдрец протестираха пред сградата на Старозагорската митрополия

Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

Десетки жители на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово протестираха мълчаливо и със запалени свещи пред сградата на Старозагорската митрополия. Поводът е отказът на митрополит Галактион да подпише анекси към договорите за ремонт на църквите в двете села. Ябълката на раздора е избраната банкова сметка, през която ще минат парите от оперативната програма "Развитие на селските региони".

Сряда е крайният срок, в който църковното настоятелство в село Обручище ще изгуби около 600 хиляди за ремонт на 190-годишния си храм. Договорът за село Мъдрец на почти същата стойност, изтича в края на ноември. Жителите му са изпратили писмо до българския патриарх Неофит Първи, в което го молят да вразуми старозагорския митрополит.

В противен случай, извършваме голям грях спрямо православната вяра. Цар Борис първи прозрял, че именно с православната вяра ще достигнем разцвет като държава, обясни една от протестиращите.

Въпросът без отговор е, защо старозагорският владика веднъж подписва договора за ремонт на храмовете, а сега не желае да го препотвърди заедно с анекса към него. Хората са възмутени и не разбират поведението на Галактион.

Напълниха България с джамии, а Галактион не иска да даде парите на двете църкви, каза друга от протестиращите.

Миналата седмица митрополитът е предложил да съдейства на жителите на Мъдрец за построяването на параклис в селото, а хората се чудят как така ще оставят 140-годишен храм да се руши, след като навремето и турците не са ги спрели да го построят. Час стояха пред Митрополията протестиращите. Никой не излезе да чуе какво иска паството.

Утре протестът на недоволните миряни продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна