Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ обяви нови указания за пристигащите от страните, засегнати от ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центърът за контрол и превенция на болестите в Съединените щати обяви нови указания за пристигащите от страните, които са най-засегнати от вируса Ебола. Това стана след обществена реакция срещу задължителната карантина, въведена в някои щати.

Обявените процедури разделят идващите от Западна Африка на 4 категории в зависимост от риска, на който са били изложени.

Най-застрашени се смята, че са медицинските служители, които са имали пряк контакт с телесни течности при работата си със заразени с ебола. При тях се препоръчва ограничаване на контактите в обществото дори при липсата на симптоми. Отличаването на групи е промяна в политика на Центъра по контрол и превенция на болестите или CDC, откъдето по-рано предлагаха наблюдение на всеки завърнал се от Западна Африка.

Междувременно губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси понесоха критики с налагането на задължителна карантина за пристигащите от Африка медицински работници с цел превенция разпространяване на вируса. От Белия дом и CDC заявиха, че подобна мярка е прекалена и тя ще обезкуражи медицинските служители, които искат да помогнат на място в бедстващите африкански държави.

Темата със смъртоносния вирус е една от водещите за американците на предстоящите избори за Конгрес. Според проучване на CNN и ORC 36 процента от избирателите смятат, че политиките спрямо ебола са от изключително значение при вота им след седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени