Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин е домакин на конференция за бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на 40 държави и организации от света обсъждат в Берлин новосъздадената ситуация в световен мащаб с проблемите на бежанците и как да бъде подобрена координацията между тях, за да се помага по-ефективно на хората, бягащи от кризисни региони. ООН е представена от комисаря по проблемите на бежанците.

Форумът е организиран от правителството на Германия и ще бъде домакинстван от министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

60 млн. евро допълнително от бюджета отделя Германия за бежанците от Сирия и региона на Близкия Изток, които търсят убежище на територията на федералната република. Само в Турция, Ливан и Йордания бягащите от войната и Ислямска държава са около 6 милиона.

Опозицията в германския Бундестаг в лицето на левицата настоява държавата да приеме повече от предвидения брой бежанци, но при условие че бъдат създадени адекватни условия за тяхното съществуване и социална реализация.

Германия междувременно призова Европейския съюз да отпусне средства от бюджета си за подпомагане на милионите сирийски и други търсещи спасение в Европа бежанци.

В навечерието на конференцията канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази надежда, че конференцията ще бъде силен сигнал за солидарност. Тя направи изявлението си преди разговори с гостуващия в Берлин ливански премиер Тамам Салам. Той ще говори на форума във връзка с огромния брой сирийци, влезли в страната му, за да търсят спасение от войната и конфликта в родината им.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна