Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се следващият мониторингов доклад за България да не бъде особено положителен

България не може да очаква следващият мониторингов доклад за страната ни да бъде особено положителен и трябва да бъде подготвена. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов след срещи в Брюксел. Оттам той съобщи, че новата Европейска комисия има намерение да излезе с докладите за България и Румъния навреме през втората половина на януари. Те ще очертаят сериозна разлика между двете страни. 

В разговорите на Христо Иванов в Дирекция "Правосъдие" и в Генералния секретариат на Европейската комисия не е ставало дума за разделяне на България и Румъния. Сравнението между двете страни обаче не е било в наша полза. 

Беше подчертана засилващата се разлика между България и Румъния. Този контраст е нещо, което трябва да ни притеснява. И също е допълнителен фактор, който би трябвало да ни мобилизира и особено на политическо ниво, каза Иванов.

Възможността на политическите сили да се обединят около ясен план за реформи, според Христо Иванов, ще е ключова за следващите месеци. 

На първо място, наистина е важно да имаме ясно признаване на проблемите. На второ място е важно корупция. И то не просто индивидуална корупция, а систематична, обясни Иванов.

Министърът, който е представил в Еврокомисията Стратегията за съдебна реформа подчерта, че България няма да постигне сериозен напредък, ако мерките в съда и прокуратурата не се допълнят със същите по задълбоченост и обхват реформи в полицията.

Това е едно много голямо предизвикателство за следващото управление. Да постави темата за реформата в МВР на дневен ред и да я постави по също толкова изразен начин, с евентуално също такава ясна стратегия, обясни министърът на правосъдието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени