Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден жители на две села в община Гълъбово чакат среща с Митрополит Галактион

Снимка: Венелина Попова

Трети ден десетки жители на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово стоят пред Митрополията в Стара Загора и чакат среща с Митролит Галактион, за да чуят от него защо не подписва анексите към договорите с Фонд "Земеделие“ за ремонт на църквите в двете села. Трети ден владиката отказва да се срещне с миряните. Съществува реална заплаха селата да изгубят 1 милион и 200 хиляди лева, които са спечелили от Оперативната програма "Развитие на селските райони" за ремонт на разрушените си църкви. 

Вчера представител на църковното настоятелство от село Обручище се е срещнал със заместник-директора на Фонд "Земеделие", откъдето са обещали да изчакат подписването на анекса още седмица. Това е трето удължаване на срока, след това парите ще бъдат изгубени, съобщи кметът на селото Илия Марков. От Фонда са изпратили и писмо до Галактион, че не може парите за ремонта на храмовете да бъдат преведени в митрополитската сметка.

Търпението на жителите на двете села е на изчерпване, а възмущението им от поведението на владиката расте:

Действа като търговец, а не като владика, защото, ако беше като владика, щеше да излезе и да се срещне с нас. Това не са Божии закони, това са търговски закони, казва един от хората.

Ще искаме разрешение да почнем да спираме главните артерии за рудниците и за централите, допълва друг протестиращ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна