Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината

Интерконекторната газова връзка между България и Румъния ще бъде завършена до края на годината. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пред участниците в петия Регионален  форум за енергийна сигурност. Това е най-напредналият от няколкото проекта за свързване на българската газопреносна система с тези на съседните страни.

Трасето от Русе до Гюргево ще свърже нашата национална  мрежа с румънската ще може да се пренася между половин и милиард и половина кубически метра газ на година. За България румънският интерконектор ще служи като резервен вариант при нова газова криза. В момента всички наземни съоръжения са изградени, приключва се и преходната връзка под река Дунав:

По прокарване на сондажа, за да може да не се въздейства и върху корабоплаването, и върху околната среда на Дунава, срещнахме изключително големи технически затруднения. Силно се надяваме, че до края на годината ще успеем да решим всички технически проблеми и да изтеглим тръбата. Въпрос на може би на една седмица да изтеглим тръбата и да заварим от двете страни. Решавайки проблема, веднага може да бъде пуснат в експлоатация, каза Кирил Темелков. 

Работи се за разширяване капацитета на подземното газово хранилище в Чирен и ще се пристъпи към разработване на ново газохранилище на Галата, където в момента шотландската компания "Мелроуз" добива газ, посочи още Темелков.

В момента годишната консумация на газ в България е около 3 милиарда и има значителен свободен капацитет на самата мрежа, който можем да отимизираме. Съществена част, за да може да бъде оползотворен този капацитет, е развитието на подземного газово хранилище, което оперираме в Чирен, включително и развитието на допълнителни мощности за ново газово хранилище в дългосрочен план.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна