Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Георги Близнашки се обяви за съставяне на правителство на всяка цена

| обновено на 01.11.14 в 15:07
Снимка: БГНЕС
Премиерът Георги Близнашки се обяви за съставяне на правителство на всяка цена и прогнозира, че то ще бъде факт в близките дни.  Според него обаче първите месеци на новите управляващи ще са трудни. Близнашки коментира и казуса "КТБ", като изказа мнение, че идеята за фалит на банката ще има далечни последици за икономиката.

Новото правителство, макар и създадено трудно и при фрагментиран парламент, би имало добро бъдеще, ако то работи открито, прозрачно с предварително заявени приоритети, каза премиерът в Котел:

Трудни ще бъдат първите 5-6 месеца. Има един набор от неотложни мерки, не са особено популярни, разбира се, които трябва да бъдат предприети, но след това нещата ще тръгнат по възходяща линия. Гаранция за това са средствата, които ще получим по линия на нашето сътрудничество с Европейската комисия.

Относно КТБ за премиера приоритет е бързото осигуряване на достъп до депозитите на дребните вложители, за което в проектобюджета са предвидени 2 милиарда лева.

Ние сме подготвили един пакет със законопроекти за стабилизиране на финансите и на банковата сфера. Ние сме направили онези необходими първи стъпки, за да се овладее ситуацията. Дебатите според мен трябва да бъдат по-спокойни.

Истината за КТБ ще се разбере след завръщането на Цветан Василев в България, за което професор Близнашки отново призова банкера, за да окаже съдействие на правосъдието.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна