Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния се провежда първият тур на президентските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С най-големи шансове за класиране на балотажа са настоящият премиер Виктор Понта - кадидат на Социал-демократическата партия и Клаус Йоханис - кандидат на Християн-либералния съюз.

Румъния преживя поредна много агресивна кампания, която ще се запомни с множество скандали и с нито един дебат между кандидатите за президентския пост. Агресията се обяснява с централното място отредено на президента в румънския политически живот - президентът номинира премиера, има влияние в тайните служби и в назначението на висши държавни служители, включително в съдебната власт. Единият от кандидатите днес - Клаус Йоханис, заяви, че ако спечели възнамерява да работи с друг премиер. От друга страна, при победа на Понта се очаква Социал-демократическата партия да концентрира много власт, имайки и премиер и президент. Някои анализатори считат, че това би могло да постави под въпрос успехите на Румъния в областта на независимостта на правосъдието. 

До този час наблюдаваме висока избирателна активност - над 20% според последните официални данни от 13.00 часа. Балотажът, до който най-вероятно ще се стигне, ще се проведе на 16 ноември. Залог в първия тур е и третото място, защото срещу Клаус Йоханис има дело за несъвместимост, чието решение ще се произнесе след изборите. В този случай, ако Йоханис е спечелил междуверменно, ще трябва най-вероятно да се повтори балотажа с участието на кандидата, класирал се на трето място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна