Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: ДПС ще е категорична опозиция на управление, зависещо от Патриотичния фронт

Снимка: БГНЕС

Няма да мине опитът да се представи това управление като чисто дясно, двупартийно на ГЕРБ и Реформаторския блок, защото е 4-партийно управление по своята същност. Няма как да се получи или да се увенчае с успех опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от „Атака“. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан след консултациите на партията при президента.

Споделихме категоричното си несъгласие с основния вариант на съставяне на правителство, което се обсъжда през последните дни, а именно по отношение на формулата – 2+2 – двупартийно правителство, което обаче ще се подкрепя от Патриотичния фронт и АБВ и не просто ще се подкрепя, а подписите на лидерите на тези две политически сили ще стоят редом до подписа на мандатоносителя и на втората дясна политическа сила. Заявихме пред президента, че тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийно коалиционно малцинство. За нас този сбор аритметически между ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен аритметически сбор, а е откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС. Има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

Ние нямаме амбиции да сме част от управлението на страната. Никой по никакъв повод няма да види ДПС в какъвто и да е формат, в едно с националпопулистки, антисистемни партии. Това е абсолютно категорично. ДПС ще бъде ясна, категорична опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт, коментира Лютви Местан и добави:

Ако в крайна сметка Бойко Борисов намери сили в себе си да предложи вариант на правителство, ако се прояви като демократичен национален лидер и предложи формула на кабинет с ясен цивилизационен профил, бил той еднопартиен или дори двупартиен с Реформаторския блок, и потърси ад хок мнозинство по определени теми в парламента, тогава той ще има насреща си едно ДПС, което без да поставя каквото и да е условие за участие във властта, да подкрепя политики, които са в полза на национлания интерес и това е пределът на нашата отговорност. Тук вече възниква още по-интересният въпрос - Г-н Борисов не иска вашата подкрепа - заявявам, че е въпрос на политическа отговорност да приемеш подкрепа, още по-голяма отговорност обаче е да отхвърлиш предложена подкрепа. Време е да се понесе политическа отговорност от всеки един от нас. /.../ Готови сме за 600 дни толеранс за правителство с ясен евроатлантически профил. 

Утре президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди това държавният глава ще проведе консултации с БСП и ГЕРБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна