Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишният доклад на ЕСП отчита положителна тенденция в усвояването на евросредства от България

Европейската сметна палата (ЕСП) представи годишния си доклад за изразходването на европейските средства през 2013-а година. Този доклад е първият, в който България не фигурира като пример за нередности. Може да се каже дори, че страната ни стои добре в сравнение с останалите 27 държави-членки, като се движи около и в някои случаи под средните стойности на допуснати грешки или средства в риск. Представен беше и съпътстващ документ за усвояването на парите от еврофондовете, който потвърждава тенденцията, че България се оттласква от дъното на таблицата.

В интервю за предаването "12+3" българският представител в Европейската сметна палата Илияна Иванова заяви:

България не стои като най-лошия ученик, както бяхме свикнали да чуваме през последните години. В целия годишен доклад няма да видим нито един лош пример, в който България е посочена. България присъства наред с всички останали одитирани държави с констатации, но няма фрапиращи моменти, които да изпъкват за нашата страна. Новият момент, който за първи път Палатата представя пред ЕП, са т.нар. "анализи" на миналия 7-годишен период за общия брой одитирани транзакции във всички държави-членки и грешките, които са намерени във всяка отделна държава. Тази година представяме една информация, която ще даде възможност на европейския данъкоплатец, на европейските депутати да направят анализ на това как всяка държава се е представила, и ще видим, че всяка държава, която е усвоявала средства, е допускала грешки.

По отношение на грешките, България не стои толкова зле. България е под средното ниво за Европейския съюз – като риск, като честота на грешки, която се среща в областите "Земеделие" и "Кохезионна политика", така че това може само да ни радва, каза още тя.

Цялото интервю на Диана Чепишева с Илияна Иванова чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени