Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: България се завръща в лоното на преддемократизма

Местан: Съюзът с Патриотичния фронт ви прави съучастници на тази откровена ксенофобия

Снимка: БГНЕС

България се завръща в лоното на преддемократизма. Маските са свалени, политическите лица оголени на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на морално-политически цензор с претенция да е носител на абсолютната истина, да представя един своеобразен морален десен абсолютизъм. Това коментира от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан.

Българското общество и партньорите на България в ЕС и НАТО днес не могат да бъдат заблудени. В 43-тия български парламент ще се гласува не кабинет на двупартийното коалиционно малцинство на ГЕРБ и Реформаторския блок, не дори трипартийно коалиционно правителство на малцинството – ГЕРБ, РБ и АБВ, а четирипартийно правителство на парламентарното мнозинство с прякото формализирано с подпис участие на националпопулистка формация – Патриотичен фронт. Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възгласи, защото не е продукт на политическия компромис, защото не рядко компромисът е необходим и по тази причина градивен, а е продукт на грубо безпринципно съглашателство, което не гради, а разгражда европейската легитимност на България. Може би най-важното послание от днешния ден от гледна точка на ДПС е – след 25 години днешният акт на парламента ще е първият, който ще ревизира цивилизационният избор на България да се развива като модерна евроатлантическа държава. За това ще се носи отговорност - не само морална, политическа, но и историческа отговорност. Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници в тази коалиция, но и на техните покровители. Никъде в Европа модерното, нормалното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма, с ксенофобията.

България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка ксенофобска партия, каза Местан и обясни:

Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна. Тя противоречи на високата и политически, и хуманно позиция на Жозеф Дол. /…/ Българският национален интерес е свързан неразривно с Европа и НАТО. Нямаме възможност да дефинираме друг национален интерес. Втората причина, поради която Борисов си пое отговорността уж само той да е подписал с Патриотичния фронт и АБВ, се свежда до невъзможния опит да се съхрани политическата непорочност на РБ, който инак дължи отговори на много въпроси. /…/ Вие /бел. ред. от Реформаторския блок/ години наред изграждахте политическа идентичност с аргументи срещу президента Първанов заради ролята му на „архитект“, незаслужено. Сега колеги от дясно – как се чувствате в прегръдката с него и с неговото АБВ? Двама от министрите, вицепремиери, предложени от г-н Борисов, бяха министри на тройната коалиция. Г-жо Кунева, г-н Калфин, няма нужда да се притеснявате. По наша оценка на мандатоносител, вие се справихте прилично и може би ще бъдете полезни и в този кабинет, без непременно да ви уличавам в ренегатство. 

Анализът на ДПС не е по отношение на коалиционната формула, тя е зададена от вота, подчерта лидерът на ДПС и добави: Въпросът не е в коалиционността, а в съдържаните, в безпринципността на коалицията, която ни предлагате. Националната отговорност предполагаше да се състави кабинет. Предвид на вота, кабинетът не можеше да не е на ГЕРБ, не можеше да е на друг министър-председател, освен на Бойко Борисов. Твърдим обаче – не непременно тази коалиция, имахте и друг избор, други европейски цивилизационни решения. /…/ Продължавам да твърдя – внушението, архитектът и на тази коалиция е избирателят е некоректно. Коалицията, която ни предлагате, не бе зададена от избирателя, тя е ваше решение и ваша отговорност. Проблемът не е в разноидеологическия характер на коалицията, той бе неизбежен. Проблемът на коалицията е, че представя съюз между демократични ценности и антидемократичното, антиевропейското, антинатовското и антисистемното представяне от Патриотичния фронт. Би следвало да имаме съзнанието, че сме изправени пред ценностен разлом. /…/ Когато говоря за други варианти не визирам ДПС като възможен участник. Имам предвид, че можеше да чуете г-н Дол и да не прибегнете до Патриотичния фронт. Дали бяхте заставени – интересен е въпросът от кого. Времето ще даде отговор.

Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политиката на дискриминация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите. Съюзът с Патриотичния фронт ви прави съучастници на тази откровена ксенофобия.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна