Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството туристически организации са доволни от обособяването на туризма в отделно министерство

Благой Рагин
Мнозинството туристически организации изразиха задоволство от обособяването на сектор "туризъм" в отделно министерство, като подчертаха важността на структурата и функциите на новото ведомство, така че то да работи за успешното развитие на сектора. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, вече са заявили желание за среща с новия министър, за да се изяснят приоритетите в сектора, каза за "Хоризонт" Благой Рагин. С подобни очаквания са и от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, както и от Българската асоциация на туристическите агенции, които настояват заместник-министрите да бъдат професионалисти в областите, за които ще отговарят.

Позитивно мнение за новия министър на туризма изрази Недялка Сандалска, дългогодишен директор на един от големите туроператори в страната:

Това е един високообразован човек, с доста добър опит в областта на европрограмите; от друга страна - опитът, който тя има, както от това, че е участвала в регионалното министерство, така и в "Пътна инфраструктура"; от друга страна - вече и като министър на транспорта; че познава отблизо тези транспортни инфраструктурни проблеми, които са и проблемите на туризма.

От Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и турагенти, които са член на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции заявяват, че назначението на новия министър на туризма е политическо. Те реагираха остро срещу информацията за готвената кандидатура на Бранимир Ботев отново за заместник-министър на туризма. Байко Байков, председател на организацията, посочи:

Считаме това за абсолютно неприемливо, защото кризата в туристическия сектор през последните 15 месеца, считаме, че е до голяма степен негова заслуга. Проваленият национален маркетинг през този период, както и липсата на каквото и да е ефективно взаимодействие с националните асоциации... Призоваваме политическите сили, на първо място премиера на Република България да осмисли много добре предложението си за заместник-министри. Необходими са компетенции на тези експертни постове и да бъдат защитени със съответното образование и практически опит в туризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени