Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква почита най-силния от небесните ангели - Архангел Михаил

Днес е Архангеловден. Българската православна църква отдава почит на най-силния от небесните ангели - Архангел Михаил.

Православната църква определя Св. Архангел Михаил като един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Св. Архангел Михаил е покровител на мъртвите. Той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога, обяснява проф. Иван Желев:

На всички онези, които днес празнуват - нека да празнуват разумно, да празнуват с радост, но и с разум. Ангелите ни помагат да бъдем просветени хора, носещи божията частица в себе си.

На този ден празнуват всички с имената: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и производните им.

В силистренското село Черковна  започна строителството на православен параклис на името на светеца.

Гласът на камбаната днес събра християните от Черковна за първи път от много години. Повече от 3 десетилетия там няма православен храм.

Старата черква, дала името на селото, е разрушена през 80-те години на миналия век - разказва Донка Тодорова от инициативния комитет за възраждането на храма. 1903-а година се построява черквата от плет и кал и с две стъпала надолу в земята, и самото село първо получава българсото си име Черковна.

На мястото на старата църква ще бъде издигнат нов православен храм "Св.Архангел Михаил". За местните християни днешният ден е голям празник.

Голямо събитие, голям празник, защото знаем, че освен Бог никой друг не може да ни помогне. По една свещичка да си запалваме от време на време. Само в Бог ни е надеждата, споделят хората от Черковна

Новата църква ще се строи с дарения и доброволен труд на християни и мюсюлмани от района.

Курбан за Архангелов ден събра стотици в кюстендилското село Ваксево. В селото има четири действащи църкви, една от тях носи името на Архангел Михаил. Със средства на дарители се поддържат и два отдалечени параклиса, които наскоро са ремонтирани.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени