Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин продължават тържествата за 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

| обновено на 08.11.14 в 12:15

В Берлин продължават тържествата за 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Днес европейски лидери ще участват във форум, посветен на промените в Източна Европа преди четвърт век.

Стена от светещи балони изградиха берлинчани там, където преди 25 години се издигаше стената, разделяща Западен от Източен Берлин. В неделя балоните ще излетят в небето като символ на рухналите граници в Европ.

Инсталацията започва от моста Борнхолмер брюке, където на 9-и ноември 1989 година бе отворен първият пропускателен пункт под натиска на многохилядното множество. Стотици берлинчани излязоха тогава по улиците, за да поискат свободно преминаване на Запад.

Светещата стена опасва Бранденбургската врата до Обербайумбрюке в Кройцберг. Вчера вечерта, все още управляващият кмет на Берлин, Клаус Воверайт запали първия балон.

Днес светът гледа отново към нашия град с радост, тъй като столицата Берлин е отворен, толерантен и уважаван в цял свят метропол в центъра на Европа, заяви той.

Балонената инсталация вече привлича десетки хиляди туристи в Берлин, въпреки че пускането им ще се състои чак утре вечер, като кулминация от празненствата от 25-годишнината от падането на Стената.

По повод годишнината американският президент Барак Обама заяви,че никога няма да забрави кадрите на източногерманците, които разрушават стената.

В резултат на падането на Берлинската стена обединена Германия играе сега водеща роля в Европа и в света, каза Обама и допълни, че Централна и Източна Европа могат да се гордеят със своите демократични постижения.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна