Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мирно приключи акцията на германски активисти срещу изграждането на оградата по българско-турската граница

| обновено на 09.11.14 в 18:21
Снимка: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол

Мирно премина символичната акция на германски и полски активисти в близост до българско-турската граница. Представителите на радикалните организации отбелязаха на около 300 метра от държавната ни граница 25 години от падането на Берлинската стена.

Кажи го силно, кажи го ясно: Бежанците са добре дошли тук! - това скандираха над 50 младежи пред българските жандармеристи и полицаи. Същинската акция на радикалите приключи точно за 1 минута след едночасови преговори с шефа на "Гранична полиция" Захарин Пенов. Той заяви:

Съжалявам, но вече обясних, че не можем да допуснем граждански лица в тази зона днес. Това нещо беше обяснено неколкократно. Молбата ми е: спазете си онова, което декларирахте - да се съобразите с полицейските органи.

Артистичната акция предсавляваше вдигане на ножици за рязане на тел пред лентата, която отделяше активистите от бългаските жандармеристи и гранични полицаи.

Символичното прерязване на лентата се състоя в района на граничното село Голям Дервент. Дотам активистите бяха придружавани от полицейски ескорт, до чиято намеса не се стигна.

По последна инфармация активистите се насочват към Гърция.

По-рано, след преговори между "Граничната полиция" и представители на германските радикални групи, които искаха да бъдат допуснати до оградата на държавната граница, радикалите се опитаха да преминат през лентата, която беше очертана от "Гранична полиция" и Жандармерията. Струпалите се около 100 души се опитаха да влязат до самото заграждение, тъй като това е целта на тяхното пътуване. Те искаха да направят символично прерязване на границата, за да покажат, че в днешно време вече няма място за граници.

Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов многократно обясни, че те нямат разрешение да влязат до граничното заграждение. Освен това той ги предупреди, че в момента се извършва полицейска операция и е невъзможно да бъдат допускани каквито и да било лица в 300-метровата зона до граничната бразда.

Сутринта германските радикални групи потеглиха с два автобуса от Ямбол към българско-турската граница, където ще се опитат да прережат символично оградата между двете страни. Радикалите са над сто души на възраст между 20 и 35 години. Защо активистите са в България и какво искат да направят, разказва техният представител Филип Рух:

Това е символична, артистична акция. Имаше 300 души, които искаха да участват, главно от Германия. Трябваше да откажем на 200 от тях, за да може да дойдем 100 човека. Ние бяхме добре посрещнати тук. България е свободна страна с приятни хора. Това е гаранция, че свободата на политическото изкуство е възможна, както се разбира от думите на вътрешния ви министър, който каза, че може да направим нашата акция, без да нарушаваме закона.

Преди отпътуването си към границата германските активисти бяха отседнали в ямболски хотел. По думите на директора на полицията в Ямбол комисар Генчо Иванов групата от около 100 души е пристигнала в града тази нощ. Те са започнали да пристигат още снощи около 23 часа. През цялото време са били придружавани от полиция. В района на хотела е имало засилено полицейско присъствие, а обстановката в града е останала спокойна.

Според евродепутата Ангел Джамбазки целта на германските активисти, които обявиха, че ще се опитат да премахнат оградата по южната ни граница, е да пропуснат колкото се може повече нелегални имигранти в Европа. В предаването на "Хоризонт" "Неделя 150" той посочи:

Тази група, която сега е в България, в Унгария е била спряна от унгарската полиция и са били конфискувани голям брой секачи за тел, ножици за телена мрежа и различни екипировки. На мен ми се струва, че самата информация, тогава, когато се вдигна шум, ги мотивира в момента вече да започнат да си говорят за пърформанси. Ако им разгледате изявленията, на тази група, които се определят само себе си като "леви", "немски", "зелени" и "анархисти", ще забележите, че тези хора много подкрепят тези, които са в полза, примерно, на нелегалната имиграция. Тези хора много години вече работят заедно с различи големи мюсюлмански общности и всъщност зад тази уж невинна идея да показват, че Европа не трябва да има граници, те всъщност се стремят да направят това нещо -  да пропуснат колкото се може по-голям брой нелегални имигранти от Африка в Европа, които са предимно, и които изповядват мюсюлманско вероизповедание.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.