Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беше представено социологическото проучване "Преходът - митове и памет 25 години по-късно"

| обновено на 09.11.14 в 16:46
Младите хора в България знаят все по-малко за свалянето на Тодор Живков и за историческите събития, довели до този момент. Това показва представеното в София социологическо проучване "Преходът - митове и памет 25 години по-късно".

Общото заключение от проведеното представително проучване на "Алфа Рисър" е, че 25 години след промените е изчезнала колективната памет за тези исторически събития. Изчезнали са също така и историческите носители на познанието за тези събития и процеси, констатират още изследователите. Над 90 процента от младите хора не знаят нищо за случилото се тогава. Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ разказва още:

Едва 10 на сто твърдят, че са получили някакви знания от училище или от университета. Чели са някакви статии, публикации и книги - всичко, което може - десет на сто. Филми, публицистични предавания, интервюта, също всичко възможно, което можахме да сложим в тази телевизионна и кино медийност - 16%. Нито една образователна, културна институция няма систематичен ангажимент да покаже и разкрие механизмите, идеологията и функционирането на този строй.  Нито медиите, нито училището, нито университетите, нито музеите. Всяка една от тези институции се е отдръпнала, оставяйки младото поколение да черпи познания за социализма единствено от разказите на свои роднини, познати, които с течение на времето, съвсем естествено, избледняват, преосмислят се и в крайна сметка се идеализират.

Не е по-различна ситуацията сред по-младите и по отношение на въпроса кои са основните политици на прехода в България, както и в света, довели до падането на комунизма. Димитрова казва:

Шейсет и осем процента от младежите на възраст 16 и 30 години не знаят изобщо коя е Маргарет Тачър, 73% не са чували за Роналд Рейгън, 89% - за Хелмут Кол, 76% - за Горбачов, а, 51% не могат да кажат нищо и за Тодор Живков.

Анкетираните с леви и десни убеждения дават доста различни отговори на въпросите за епохата на комунизма, сочат резултатите от изследването. Левите казват, че този период е свързан със спокойствието, с работата за всички, с безплатното образование. Докато дясномислещите твърдят, че това време е свързано с цензурата, несвободата, деспотизма, диктатурата, както и с утопията и ограниченията, налагани от управляващите през времето на Комунизма. Всички те добавят и Възродителния процес, но всеки от тях дава различна оценка на това събитие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна