Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ призова за разговори с Патриотичния фронт заради назначението на Орхан Исмаилов

| обновено на 18.11.14 в 15:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Причината е изказването на съпредседателя на фронта Валери Симеонов, който не е съгласен Орхан Исмаилов да е заместник-министър на отбраната. Симеонов допусна дори оттегляне на подкрепата си за кабинета.

Засега Валери Симеонов запазва мълчание след изказването си, но в стаята на патриотите в парламента вече беше Димитър Главчев от ГЕРБ. За да запази коалиционния мир съпартийката му Цвета Караянчева обяви, че всяка позиция и мнение, изразено преди тази среща, ние от ГЕРБ ще считаме, че е неофициална.

Красимир Каракачанов от ВМРО уточни преди срещите, че проблемът произтича по-скоро от това, че имаме проблеми в България с всички партии, които са на етническа основа и ние имаме сериозни опасения от тях. Фактът, че той произлиза от тази партия, поражда определени размисли. От една страна, ако погледнем професионалната му квалификация, той има необходимата квалификация. Безспорно. Нас ни притеснява фактът, че вероятно това е кандидатура на, как беше тази партия, "Свобода и достойнство". 

Радан Кънев от РБ защити кандидатурата на Орхан Исмаилов. 

Няма заместник-министри от никоя партия, няма партийни квоти. Ние гледаме на българи и турци еднакво, всички са български граждани, а изборът е на министър Ненчев. Така че няма как ние да оттеглим негово предложение и подпис на премиера. Нито съм го предлагал, нито съм се подписвал.

Корман Исмаилов от Народната партия "Свобода и достойнство", която е част от реформаторите, припомни, че премиерът Борисов е одобрил заместник-министрите така, както е записано и в коалиционното споразумение. 

Качествата на Орхан Исмаилов са безспорни, но атаката идва точно от тези ретроградни среди, предимно агенти и доносници на тоталитарната, репресивната ДС. Бих посъветвал заместник-министър Исмаилов да съди, ако това са думите на господин Симеонов, че бил агент, заяви Корман Исмаилов - председателят на Народна партия „Свобода и достойнство“, чийто представител е Орхан Исмаилов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна