Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви становища относно поемането на нов държавен дълг

Снимка: БГНЕС

Поемането на нов дълг чрез синдикиран заем  т.е. заем чрез няколко чужди банки – ще излезе много по-скъпо за държавата, отколкото ако се подготви облигационна емисия догодина. Това заяви пред "Хоризонт" депутатът от ДПС Алиосман Имамов. В момента във финансовото министерство тече подготовка за новия дълг от 4,5 млрд. лева, като се очаква по-голямата част от него да бъде взета от международните пазари именно чрез заем от няколко банки. Допълнителният дълг е необходим да се осигурят средства за Фонда за гарантиране на влоговете, да се дофинансират бюджетните разходи до края на годината и да се осигури ликвидна подкрепа за банковата система.

ДПС и БСП са категорично против поемането на нов дълг, което се предлага в актуализацията на бюджета. ГЕРБ и Реформаторският блок смятат, че новият дълг е необходим за стабилизиране на ситуацията.

Пари във Фонда за гарантиране на влоговете могат да бъдат осигурени от БНБ, настояват от "БСП лява България". Въпреки че Централната банка сезира ЕК за тяхното предложение, Корнелия Нинова е категорична, че то не противоречи на валутния борд. Защото средствата на борда са в т.нар. "Емисионно управление" на БНБ. Ние предлагаме да се ползват средствата от банково управление, които са български пари, събрани от всички нас, стоят там, могат да бъдат ползвани, без това да засяга по никакъв начин управление емисионно или борда.

Вариантите за външен дълг са два или облигационна емисия или заем от няколко банки, т.е. така нареченият "синдикиран заем". 

Али Осман Имамов от ДПС: Синдикираният заем е реализиран много по-бързо за сметка на доходността. Очевидно е, че те бързат. Краят на годината наближава и затова са избрали този вариант. Там се водят преговори по основните параметри и се губи до голяма степен пазарният елемент.

Мартин Димитров от Реформаторите: Ситуацията в момента е такава, че ако се направи както трябва, има голяма ликвидност на международните финансови пазари и ще бъде взет, ако ме питате, и при по-ниски нива от това, което взимаше Орешарски като заем.

Финансовият министър Владислав Горанов: Това е тема на пазара. Не трябва да влияем предварително.

Очаква се по-голямата част от дълга да бъде взет от международните пазари, а останалите пари да бъдат набавени чрез емитирането на държавни ценни книжа на българския пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна