Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Нужни са хиляди медици и доброволци, за да бъде спряно разпространението на ебола

Кристос Стилиянидес и Витенис Андриукайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да се предотврати епидемия от eбола, са нужни хиляди медици и доброволци, които да работят в най-засегнатите страни и да спрат разпространението на вируса. Това заяви европейският координатор за борба с eбола – комисарят по хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристос Стилиянидес. В последните дни той и колегата му, отговарящ за здравеопазването – Витенис Андриукайтис, бяха в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Там според тях са нужни и повече мобилни лаборатории, както и помощ за осигуряване на по-добра хигиена и профилактика.

Комисарят по здравеопазването излезе и с призив към правителствата и здравните специалисти в Европа - да се намесят за овладяване на вируса на място, преди да е станало твърде късно:

Призовавам страните от Европейския съюз да окуражат здравните работници и доброволците – особено епидемиолозите – да оставят колебанията и страха настрана, да отидат в Западна Африка и да помогнат да се преборим с ебола сега, думи на комисар Витенис Андриукайтис.

Европейската комисия вече отпусна допълнителни 29 милиона евро за мерки срещу разпространението на вируса, обмисля се и среща на високо ниво с цел мобилизиране на повече специализирана помощ за най-засегнатите страни. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна