Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик тръгна делото срещу трафиканти на антики

Окръжният съд в Пазарджик
Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Димитър Здравков и Ангел Пеев, сочени като ръководители на международен канал за износ на български антики. Според държавното обвинение двамата са част от схема за придобиване, държане, трафик и търговия на антични ценности, основно в Западна Европа.

Според разследващите нелегалната търговия се е извършвала основно в  Германия, но е имало и продажби през океана. Артдилърите са купували стоката от иманяри и са я пласирали зад граница. Целият този процес е извършван с политическа протекция, твърдят разследващи.

През пролетта на миналата година Димитър Здравков-Пальонката и Ангел Пеев-Малкия бяха задържани при спецакция край АМ „Тракия“ в момент на сделка. По време на зъдържането им и при последвалите обиски бяха иззети над 200 антични сребърни и златни монети, над 70 различни археологически артефакта, 5 антични пръстена, различни апликации с позлата, бронзова фигура на Херакъл и няколко антични съда.

Според антимафиотите от сектор  „Трафик на ценности“ Здравков и Пеев са основни дилъри на български антики зад граница. По-голямата част от конфискуваните веществени доказателства са уникати, без аналог в света, затова нямат експертна оценка и калкулирана стойност.

Обвинението предвижда затвор до 6 години и глоба до 20 хиляди лева.

Единият от обвиняемите - Димитър Здравков, е съпруг на топдизайнерката Виргиния Здравкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна