Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия не може безучастно да наблюдава случващото се в съседната братска страна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Указът на украинския президент Петро Порошенко за икономическа блокада на югоизтока може да означава не само опит икономически да се задуши региона, но и подготовка за инвазия, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в Държавната Дума. Лавров подчерта също, че шансовете за деескалация на конфликта в Украйна многократно са били подкопавани от западните партньори.

Украинската криза е следствие на провежданата в последно време от западните държави политика за укрепване на собствената им сигурност, за сметка на сигурността на останалите, и за разширяване на контролираното от тях геополитическо пространство. С подкрепата на САЩ и редица европейски страни в Украйна бе проведен антиконституционен преврат. Национал-радикалите хвърлиха страната в гражданска война, каза Лавров. Русия не може безучастно да наблюдава случващото се в съседната братска страна, отбеляза още той и добави:

Като незабавни мерки призовавам да бъдат установени стабилни отношения между Киев и представителите на Донбас, базирани на взаимно приемливи договорености. Западът е длъжен да стимулира този процес, а не да се стреми сляпо да подкрепя всичко, което прави "партията на войната" в Киев, и да си затваря очите пред бруталните нарушения на човешките права, истинското беззаконие и военните престъпления.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна