Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама ще представи плановете си за имигрантската амнистия

| обновено на 20.11.14 в 09:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама ще защити от депортиране четвърт милион нелегални имигранти, заети в земеделието, предаде Ройтерс.

Имиграционната реформа цели да регулира статута на милиони чужденци в Съединените щати. Повече подробности за съдържанието й ще станат известни по-късно днес, когато Обама ще огласи указа. Планът му се появява на фона на критики на републиканците, според които с действията си той може да наруши Конституцията.

Обама ще обяви укази, които се очаква да уредят опазването на границата и да отложат депортацията на около пет милиона имигранти с неуреден статут. Във видеообръщение от Белия Дом президентът каза:

Това, което ще представя е какво мога да направя с позволените ми от закона правомощия, като президент да подобря работата на системата. Това няма да ми попречи на работата с Конгреса за прокарване на двупартиен закон, който да разреши целия проблем.

И демократи, и републиканци са съгласни, че системата не работи, но според републиканците, за отлагането на депортацията на такава голяма група от хора е необходимо да се приеме закон. Сенатор Джон Корнин от Тексас:

Всички президенти от Джордж Вашингтон насам са издавали укази, но никой не е показвал такова неуважение към Конгреса и Конституцията по начин, че да се създава впечатление, че Конгресът е ненужен.

От Белия Дом уточниха, че директивите целят да се защитят границите, да се подсили икономиката, да помогнат на недокументираните да излязат на светло и те да плащат данъци. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна