Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селахедин Мезоуас: Перспективите пред отношенията между България и Мароко са много добри

Снимка: Николай Кръстев

Перспективите пред отношенията между България и Мароко са много добри и допринасят за засилване на икономическите контакти между страните. Това обяви пред БНР външният министър на Кралство Мароко Селахедин Мезоуас по време на Петата среща на Глобалния форум за предприемачество, който се провежда в Маракеш.

Мезоуас определи отношенията между София и Рабат като отлични и важни за двете държави:

Сътрудничеството между България и Мароко е много позитивно. Интересът ни е да развиваме не само нашите двустранни отношения, но и да използваме страната ви като своеобразен център за сътрудничество със страните от Балканския регион. В същото време желаем да използваме възможността да променим и нивото на икономически отношения и да ги разширим и да дадем повече възможности пред бизнеса от България и Мароко да се развият и да се засилят инвестициите в страните ни. Мароко може да бъде интересно за България, защото може да осъществи контактите ви с държавите от Африка и района на Магреба и да бъде своеобразна врата към този регион.

В същото време и министърът на туризма на Кралство Мароко Лакен Хадад определи отношенията с България в тази област като много позитивни и динамични:

В последно време много туристически групи идват от България в Мароко. В същото време ние насърчаваме този процес и желаем и гражданите на Мароко да посещават страната ви. Като цяло отношенията между София и Рабат са много добри и бихме продължили да окуражаваме бизнеса и от двете страни да бъде активен, за да може страните да бъдат още по-близки и приятелски. Туризмът носи на Кралство Мароко много сериозни приходи в икономиката на северноафриканската държава, които възлизат на 10 процента от националния й брутен вътрешен продукт.

По време на втория ден от Глобалния форум в подкрепа на предприемачеството в рамките на влиятелната Инициатива от Маракеш бяха обсъждани възможностите за подкрепа на младите и техните усилия в развитието на икономиката и бизнеса. Повече от 3000 делегати и участници във форума в Маракеш два дни вече обсъждат пътищата за подобряване на мястото на младите хора и жените в сферата на предприемачеството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна