Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството реши министърът на финансите да подготви поемането на външен дълг до 3 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Правителството реши министърът на финансите да подготви поемането на външен дълг до 3 милиарда лева, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.

Средствата са за покриване на дефицита в бюджета, заради заема за Фонда за гарантиране на влоговете, с който ще бъдат покрити гарантираните влогове на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ). Правителството упълномощи министъра на финансите да преговаря за мостов заем с четири банки, както и да оформя и подписва от името на страната ни всички документи по договарянето, организирането и поемането на дълга. Четирите избрани банки - "Сити", "Ейч Ес Би Си", "Сосиете Женерал" и "Уникредит", ще предоставят и краткосрочен мостов заем на страната ни, който ще бъде погасен с постъпленията от емисия облигации на международните капиталови пазари през 2015-а година.

Поемането на външен дълг зависи от ратификация на договорите от Народното събрание, указ на президента и обнародване на ратификационния закон в Държавен вестник.

Министерският съвет даде съгласие министърът на финансите да сключи договор за депозит с Първа инвестиционна банка, след като вчера Европейската комисия одобри държавната помощ за банката, осигурена през юни тази година като държавен депозит от 1,2 милиарда лева.

Депозитът беше с падеж от пет месеца, които изтичат в края на ноември. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на 900 милиона лева от държавния депозит до 28-и май 2016-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна