Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха пропуски при случайното разпределение на делата в СГС

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет установи пропуски при случайното разпределение на делата в Софийския градски съд. До проверката се стигна след съмненията за нередности при определянето на докладчик по делото за фалита на КТБ. Поради това системата за случайно разпределение на делата, която се ползва в структурите на съдебната власт ще бъде подложена на стрес тест. 

Първото съмнение за манипулация дойде от липсата на протокол за избора на първия съдия-докладчик Калинка Илиева. Такъв се получава автоматично във ВСС, след като приключи случайният й избор. От СГС обясниха липсата със сривове в интернет. Нито системата на съда обаче, нито интернет-доставчикът са показали, че във времето, когато е теглено името на съдията, който да поеме казуса "КТБ", е имало сривове във връзката. 

Проверката потвърждава съмненията в сигурността на системата, с която работят 90% от съдилищата. Тези съмнения са изразявани многократно от неправителствени организации и компютърни специалисти. Днес стана ясно, че ще се прави тест на системата, след което ще се предложат и мерки за нейното подобряване. 

По-рано днес ВСС упълномощи министъра на правосъдието да посредничи за среща с финансовия министър Владислав Горанов по повод поредното намаляване на парите за съдебната власт за догодина. Възможно е такава среща да има още в началото на следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна