Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският апелативен съд възобнови двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд възобнови двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това стана възможно след като той доброволно се отказа от поискания му от главния прокурор депутатски имунитет.

Става дума за делото за престъпления срещу правосъдието, по-популярно като делото за шестте "не-та", която Цветанов е написал под няколкото искания за подслушване на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Исканията са били разрешени от съда, а Цветанов не е имал право на преценка дали да ги разреши или не. Затова съдия Тони Гетов осъди на 4 години затвор Цветанов. Прокуратурата поиска условна присъда. Делото е в Софийския апелативен съд по жалба на заместник-председателя на ГЕРБ. След размразяването му то трябва да започне на втора инстанция на 21 януари.

Пет дни по-късно, на 26 януари, ще е рестартът на другия процес срещу Цветанов - за присвояване на 50 хиляди лева, отново в полза на Тодоров. Софийският градски съд го оправда, а прокуратурата протестира присъдата пред Софийския апелативен съд.

Третото спряно дело на Цветанов, който от вчера е член на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, е заради т.нар. мобилно подслушване в МВР. В него той е съподсъдим с още трима бивши директори на СДОТО. Делото е все още на първа инстанция. От съда казаха за "Хоризонт", че все още е спряно, защото не е постъпил документ от парламента за доброволния отказ на Цветанов от имунитета му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна