Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Горанов: ЕК може да ни съдейства да избегнем процедура по свръхдефицит

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия може да ни съдейства да избегнем процедура по свръхдефицит, ако докажем финансова дисциплина догодина. Това заяви финансовият министър Владислав  Горанов пред социалните партньори и ги призова за повече смирение. Горанов обясни, че приходите в хазната са планирани консервативно, за да се избегне риск от неизпълнението им. За догодина финансовият министър обеща по-сериозна събираемост.

Ако влезем в процедура по свръхдефицит, каквато се налага заради тазгодишната дупка в хазната от 3,7 на сто, може и временно да ни бъдат спрени европейските плащания, обясни Владислав Горанов. За това догодина цел номер едно е свиването на дефицита:

Комисията казва, че е готова да убеди Съвета, ако покажем мерки в следващата година, че случилото се в 2014-а година е еднократно и няма да доведе до следващи стъпки на вече задвижената процедура за свръхдефицит и Комисията няма да посъветва съвета да ни вкара в процедура по свръхдефицит.

Горанов коментира, че правителството ще направи всичко възможно да нямаме нулева година при усвояването на еврофондовете.

Отговорът на Божидар Данев от Стопанската камара:

Миналата година имаме 17 милиарда инвестиции от българския бизнес и 3 милиарда от европейските фондове. Стига сме се хипнотизирали с тези фондове.

Бизнесът поиска точна бройка за съкращаването на администрацията, а не процент, за да не се окаже, че чиновниците само ще останат без 13-а заплата. И след като подчерта, че за първи път имаме бюджет без доклад, Данев заяви:

Тази консервативност, която е приета без уточнение за какво ще се ползват за реформите и какви ще бъдат индикаторите, какви са целите на тези реформи, ни кара, така, леко да бъдем напрегнати. 

И отговорът на Владислав Горанов:

Все пак трябва определена доза смирение към усилията на правителството да съществува. Защото много трудно щеше да се прави бизнес в момента, ако ние с господин Калфин не бяхме на тази маса. 

Очаквано, основните аргументи против бюджета на синдикатите са по отношение на замразените доходи. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна