Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие, акции и информационни кампании в Световния ден за борба срещу СПИН




В Световния ден за борба срещу СПИН в здравното министерство ще бъдат представени актуални данни за разпространението на болестта, както и информация за продължаващото финансиране на дейностите по превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Делегати от 18 младежки клуба ще връчат Младежка харта за популяризиране на здравното и сексуално образование в българското училище на заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски .

Българският младежки Червен кръст ще отбележи днешния ден с информационна кампания. От 10:00 до 12:00 ч. мобилни екипи ще раздават информационни материали в средни и висши училища в София. От 12:00 до 16:00 ч. на пл. "Св. Неделя" до метростанция "Сердика" доброволците ще насърчават минувачите да се изследват анонимно и безплатно, като изследването ще се извършва от мобилен екип.

В 18:00 ч. от пл. "Св. Неделя" доброволци и представители на партньорски организации в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН организират шествие по бул. "Витоша" до пилоните на НДК, където в 19:00 ч, ще запалят панделка от свещи - символ на движението за борба с вируса. Информационната акция се осъществява със съдействието на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването.

В България ХИВ се разпространява два пъти по-малко от средното за Европейския съюз. Заслугата за това е на програмата, финансирана от Глобалния фонд, която работи вече десета година. Близо 46 милиона евро е помощта за страната ни за този период. През 2015-а година работата по превенцията ще се осъществи от неусвоените 2 милиона и 500 хиляди евро, но след края на 2015-а година държавата ще трябва да осигури по около 2 милиона и 500 хиляди евро годишно за превантивна дейност.

Близо 27% от новорегистрираните случаи на заразени с вируса на ХИВ у нас са хора до 29 г. Затова и усилията на неправителствените организации е насочен към превенция сред младежите, чрез информационни кампании, програми и обучения. Въпреки че страната ни поддържа сравнително нисък праг на заболеваемост - проучвания сочат, че младите хора не са наясно с начините на заразяване със СПИН.

В столицата са изследвани и най-много лица - над 50 хиляди, заяви в сутрешния блок на „Радио София“ д-р Тонка Върлева, директор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.  Над 80% от новооткритите случаи в България са от големите градове. „Но през последните 2-3 години насочихме дейността на мобилните кабинети в малките населени места“, посочи д-р Върлева. Забелязва се лек спад на инфектираните млади хора - 35% през тази година. Все пак има леко повишение на случаите във възрастовата група между 30-39 г, отбеляза д-р Върлева. Тя обаче открои, че в последните години се работи много активно в превенция на заболяването, като са заработили и 18 младежки организации, специализирани в тази дейност.

Чуйте още в репортажа на Златина Йовкова и от д-р Тонка Върлева - директор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Чуйте и репортажите на Яна Спиридонова и на Ивайло Николов за акциите в Световния ден за борба срещу СПИН.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна