Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и Мадрид обменят опит при премахването на райони с незаконни постройки и в областта на социалната работа

Гетата не само концентрират, но в последствие и генерират бедност в местните общности

Снимка: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Преди повече от десетилетие общината в испанската столица Мадрид си поставя за цел да премахне гетата на своята територия. Тези райони с незаконни постройки, често наричани „джоб на бедността“, имат способността не само да концентрират, но и в последствие да генерират бедност в местните общности.

Властите в Мадрид са успели за около 15 години да премахнат 110 поселения с незаконни постройки в града, като сега са останали да съществуват само 3-4 от тях - и то сравнително малки.

Преди да пристъпят към разчистването на гетата, местните власти в Мадрид са работили със семействата, като са им разяснили подробно плановете си. Главното е това, че на хората са осигурявани жилища, които не са в изолирани квартали. Общината в Мадрид е закупувала социални жилища в райони, където социално слабите и хората от уязвими групи не са мнозинство. Новите апартаменти са предоставяни на семействата от незаконните махали, ако отговарят на определени условия - например да нямат друго жилище, да имат определен праг на доходите и др.

Към момента по програмата Мадрид вече разполага с около 2 500 апартамента. Средствата за придобиването им са дошли от държавния и общинския бюджет и от Европейския фонд за регионално развитие. Приходите за общината пък идват от наемите на тези жилища.

Най-голямото премахнато гето е било населявано от 500 семейства, от които 236 са имали право на жилищно настаняване в общински апартамент.

Преди дни от Мадрид се завърна директорът на Дирекция „Социални дейности“ в Столичната община Мина Владимирова, която гостува в сутрешния блок на Радио София. Повече за впечатленията от испанския модел и мнението ѝ за това, каква част от него може да бъде полезна за българската столица, чуйте в разговора в студиото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна