Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 пъти самолети на НАТО са прихващали руски военни машини

Снимка: wikipedia.org

През тази година повече от 400 пъти самолети на НАТО е трябвало да бъдат вдигани, за да прихващат руски военни машини, които доближават опасно въздушното пространство на Алианса, а на няколко пъти и го нарушават.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи това като предизвикателство и призова Русия да извършва военните си полети по-отговорно, по-прозрачно и с повече предвидимост – за да не се увеличава допълнително напрежението и да се избегнат инциденти:

Те доближават нашите граници, прелитат много близо над наши кораби и извършват полетите си без да попълнят задължителните летателни планове и с изключени предаватели на самолетите, което пречи да се установи местоположението им, обясни Столтенберг и определи като „агресивен” начинът, по който се осъществяват въпросните полети.

Генералният секретар на НАТО очаква на започващата утре среща на външните министри да бъде взето решение за продължаващо засилено присъствие на Алианса в страните от Централна и Източна Европа, които имат нужда от повече гаранции за сигурността си. Според него министрите ще договорят и силна политическа и практическа подкрепа за Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна