Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създава се фонд с 1 милиард лева за финансиране на проекти за енергийна ефективност

Средствата за фонда ще бъдат привлечени от банки и други финансови институции, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. С проекти за енергийна ефективност, транспортна инфраструктура и създаване на електронно управление страната ни ще кандидатства за финансиране от новия фонд на Европейската комисия, в който се очаква, чрез инвестиции средствата да достигнат 315 милиарда евро. Министърът на транспорта Ивайло Московски:

Проекти, които считаме, че имат потенциал да бъдат достатъчно привлекателни, достатъчно интересни за частния сектор, които могат да генерират не лоши приходи.

Още през първото тримесечие на следващата година ще бъдат отправени покани за приемане на проекти по новата програма "Околна среда" за изготвяне на регионални, прединвестиционни проучвания и за компостираща инсталация. За пречиствателни станции, водоснабдяване и канализация са предвидени 2 милиарда и 400 милиона лева, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева:

Регионални проекти. Те ще бъдат базирани на укропняването на ВиК-сектора, на разработването на прединвестиционни проучвания в регионален мащаб.

155 милиона лева европейски средства се очакват за превантивни мерки за намаляване на риска от наводнения и на проблемите със свлачищата. Отделно 520 милиона лева са предвидени за сектора "Отпадъци".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна