Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева се обяви против увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители

Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Десислава Танева се обяви против увеличаването на минималния осигурителен доход на земеделските производители. Според нея предвиденото в бюджета за 2015-а г. двойно увеличение на осигуровките ще засегне най-дребните фермери без реален ефект за приходите в хазната.

Осигурителният доход на земеделците да скочи от 240 на 420 лева поиска финансовото министерство. Според земеделския министър това искане е спорно и подлежи на преразглеждане:

Време е между първо и второ четене отново да дебатираме този въпрос. Имам уверенията, че ще проведем такъв дебат.

Аргументите на министър Танева – от догодина влиза изискването само активни фермери да получават субсидии, което предполага задължителна регистрация на фермерите:

Ще се регистрират значителен брой бенефициенти на субсидии като земеделски производители, което безспорно ще доведе до заплащането на осигуровки, само че на доход 240 лева, но въпреки това ще има приход в бюджета повече, отколкото е бил миналата година.

Според Танева изискването за активния фермер ще доведе до изсветляване на сектора. По данни на синдикатите в момента делът на сивия бизнес в земеделието е 42 процента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна