Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава усложнената ситуация по горното течение на река Тунджа

| обновено на 05.12.14 в 09:32

В Бургаска област обстановката постепенно се нормализира. Всички пътища са проходими. Възстановено е движението на влакове по линията Карнобат-Варна. Нивото на опасните язовири "Зорница" и "Маринка" спада. Очаква се до обяд община "Средец" да отмени бедственото положение.

Временно е ограничено движението по пътя Попово-Зараево, област Търговище, при 30-и километър, поради заливане на участък от пътя. Възстановено е движението по пътя СредецЯмбол. Напълно е възстановено движението в участъка между Поморие и Ахелой, област Бургас.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен за движение на всички превозни средства. Движението беше  възстановено снощи, пунктът беше под вода близо 20 часа. Опашката от товарни автомобили на наша територия  е близо десет километра. Обстановката в Хасковска област след падналите валежи вече се успокоява. Само село Родопи е без достъп, защото пътят към него наводнен. Без вода остават 15 села заради повредени помпени станции.

С 5 до 10 см са спаднали снощи нивата на реките Врана и Камчия в Шуменско, ситуацията е под контрол, увериха от Областния съвет по сигурността. В региона продължават да преливат, но контролирано и с минимални количества, язовирите Тича, Кълново, Янково, Станянци и Дибич, както и водоемите при селата Конево и Маломир. Щабовете за бедствия и аварии в Шумен, Велики Преслав и Смядово по пътя на водосбора на река Камчия са в готовност за реакция при необходимост, допълниха от Съвета по сигурността.

В Ямболска област под постоянно наблюдение остават всички водоеми. Над сто семейства са готови за евакуация.

Нивото на река Тунджа до Ямбол е спаднало през последните часове с 12 см и в момента е 4 м и 66 см. До Елхово се е вдигнало с 2 см и сега е 385 см. Кметът Петър Киров заяви, че евакуация на жителите от най-ниските места ще започне при ниво от 4 м. 

В село Пчела, където язовирът от два дни прелива, водата се е покачила и приближава първите къщи.

В община Стралджа остават евакуирани около 50 души от ромската махала. Техните домове са наводнени и има опасност от срутване, каза кметът Митко Андонов. От противопожарната служба в Ямбол ще започне изпомпване на водата в ромските постройки, но засега хората остават настанени в местното училище.

В община Тунджа обстановката също е усложнена, тъй като в много села са наводнени мазета и приземни постройки.

В момента дъждът почти над цялата област е спрял, очакванията са водата да започне да се оттича.

Продължава и източването на язовир "Жребчево", като по неофициални данни скоростта на изпускане е над 140 куб.м в секунда. Разливът западно от града е повече от 2 км.

Бедствено положение беше обявено снощи в няколко сливенски села, но нямаше евакуация на хора. Бедствено положение беше обявено в бургаската община Средец, където са наводнени хиляди декари земеделска земя. Евакуирани бяха сто души, временно затворени жп линия и две пътни отсечки. 

В Шуменско язовир "Тича" достигна ниво на преливане, въведено е непрекъснато наблюдение.
   
Все още 30 населени места във Видинска област са без електрозахранване заради обледяването на проводници. 26 селища с общо 5 хиляди души население нямат и вода поради липсата на захранване за помпените станции.

Над 50 сигнала за наводнени обекти са получени тази нощ от област Хасково. Застой бележи нивото на река Тунджа в района на Елхово.

Река Марица при Свиленград е достигнала критично ниво и се е наложило укрепването на дигата с чували, съобщи за "Хоризонт" говорителят на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението Валентин Кръстев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна