Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации

| обновено на 05.12.14 в 14:30
Снимка: БГНЕС

В областната полиция в Сливен работи оперативен щаб за действия при извънредни ситуации. През изминалото денонощие екипи на "Противопожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на 13 сигнала за проблеми от валежите и наводнения. Община Сливен обяви бедствено положение в три села.

Екипи на пожарната са извършили отводнителни действия на мазета и приземни етажи в градовете Кермен и Нова Загора и селата Тополчане, Жельо войвода, Стара река, Катунище, Пет могили и Сборище. На територията на Сливенска област няма пострадали и бедстващи хора, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Бедственото положение в сливенските села Жельо войвода, Тополчане и Крушаре е за ограничен период от време с цел предприемане на спешни мерки за възстановяване на щетите и овладяване на критичните ситуации.

Контролираното изпускане на язовир "Жребчево" днес е увеличено на 150 куб.м в секунда. Обемът му е 380 милиона кубически метра при максимум 400 милиона. Притокът на вода към водоема сега е 130 кубически метра в секунда. Изпускането на язовира не е опасно за селата по поречието на Тунджа, намиращи се след него. 

Придошлите води на река Тунджа са блокирали свинеферма в село Крушаре, от която се евакуират 180 животни. Ако нивото на реката се повиши с още 50-60 сантиметра, има опасност да се залее друга стопанска сграда, от която екипи изнасят имуществото. Засега опасност от заливане на къщи няма и не се налага да се евакуират хора, заяви Димо Станков, кмет на Крушаре, едно от трите села с обявено бедствено положение за наводнени мазета и приземни етажи. Наводнени са земеделски земи по поречието на Тунджа в общините и Нова Загора. Пътят между селата Бинкос и Струпец, който не е част от републиканската пътна мрежа, е наводнен и затворен за движение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна