Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу и Самарас обсъдиха енергийни проекти

Андонис Самарас и Ахмед Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция има за цел да засили сътрудничеството си с Турция, за да се укрепи сигурността в региона, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас след проведеното в Атина трето заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция. В срещата участва и турска правителствена делегация начело с премиера Ахмет Давутоглу

Енергийните проекти и увеличаването на търговския обмен между Гърция и Турция са в основата на разговорите на премиерите на двете страни при посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу в Гърция. Атина предупреди Анкара, че не приема претенциите за съвместно проучване и експлоатация на газовите находища до Кипър и призова за решение на Кипърския въпрос. 

Изграждането на Трансадриатическия газопровод и създаването на Южен енергиен коридор са основните теми на преговори между премиерите на Гърция и Турция. И двете страни са напълно единодушни,че съвместните енергийни проекти променят изцяло стратегическата позиция на Атина и Анкара.
Вицепремиерът Евангелос Венизелос подчерта, че след последните събития около „Южен поток”,енергийната връзка между двете страни добива нови измерения.
Обсъжда се също изход от нарасналото напрежение между двете страни във връзка с претенциите на Турция за съвместно проучване и експлоатиране на газовите находища на юг от Кипър,което прекъсна преговорите между Никозия и Анкара. Засега има само изявления на турската страна, че „решение ще се намери”, но няма индикации, че Турция се отказва от искането си за права върху газовите находища до Кипър.
Законите на международното право трябва да са основа на отношенията ни, подчерта президентът Каролос Папуляс пред турския премиер, с което показа,че Атина не приема искането на Анкара за права върху газовите находища в близост до Кипър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна