Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен започва конференция, посветена на вековните дървета

Снимка: архив
Национална научна конференция на тема "Вековните дървета и съвременните методи за оценка на състоянието им" ще се проведе в Сливен. Подготвени са научни лекции и демонстрации, посветени на Стария бряст, станал Европейско дърво на годината. Във форума ще участват български и чуждестранни учени, лесовъди, еколози и кметове.

Научен ръководител на конференцията е професорът от лесотехническия университет Елена Желева, ландшафтен архитект и инженер по озеленяване. За здравето на Стария бряст ще се произнесе колегата й доцент Стефан Мирчев, международен експерт по фитология.

Гвоздеят на програмата е демонстрацията на немския учен Франк Рийн, изобретил техника за компютърна томография на дърветата, с която Старият бряст ще бъде диагностициран.

За целите на конференцията разказа главният експерт по екология в община Сливен Петър Петров.

В центъра на тази конференция стои естествено шампионът на Европа, нашият Стар бряст. Професор Желева ще говори за храненето на дървото, за потребностите на дървото, за да живее. Професор Мирчев ще направи фитопаталогочен анализ на дървото, интумологична диагностика на дървото, освен това той е дендерохронолог и ние ще извлечем 60 години назад информация как е живял Старият бряст. От компютърната томография ще разбереме къде е гнила дървесината, къде е здрава, къде има вътре хралупи, какво е състоянието. След като се установи диагнозата, следва следващият етап, който ще бъде постоянен мониторинг върху дървото. Какво трябва да се направи ще кажат учените да направим възможно най-доброто и да приложим иновациите, които има към днешна дата в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна