Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се търси отговорност заради слаб контрол на язовир "Жребчево"

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Правителството ще потърси отговорност от служителите, които не са упражнили достатъчен контрол по отношение управлението на язовир “Жребчево“. Това каза земеделският министър Десислава Танева при посещението си в сливенското село Крушаре. Там тя се срещна със засегнати от наводненията земеделски производители. 

В началото на дъждовния период обемът на язовир "Жребчево" е бил 333 милиона кубически метра вместо предвидените 260 милиона. Щетите от природното бедствие можеха категорично да бъдат по-малко и трябва да се потърси отговорност от виновните, заяви министър Танева.
И "Басейнова дирекция"-Пловдив не е упражнила достатъчен контрол по отношение на това как се управлява язовир "Жребчево", и "Напоителни системи", и "София", и клон "Средна Тунджа" не са изпълнявали графиците на Министерство на околната среда и водите. За ноември там категорично обемът е трябвало да бъде 260 милиона кубика, тоест той е трябвало да бъде източван доста по-рано. Същата е ситуацията и за графиците преди ноември.
Според Танева в момента ситуацията е под контрол. Ощетените от наводненията земеделски производители ще бъдат компенсирани:
По отношение на залети площи, областните дирекции по земеделие и в Сливен, и в Ямбол са в готовност да приемат заявления, да замерят площите и да бъдат компенсирани за напълно пропаднали площи по държавна помощ, която се е прилагала и друг път за подобни щети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна