Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

190 000 противопехотни мини в цеха в Горни Лом все още не са утилизирани

Снимка: Министерство на отбраната

В  цеха за взривни материали в Горни Лом все още има 190 хиляди неутилизирани противопехотни мини, показва проверката на Главната прокуратура. От стенограмата на правителственото заседание днес става ясно, че констатациите от проверката са изключително тежки.

Премиерът Бойко Борисов подчертава, че страната ни влиза в нарушение на международна конвенция. По мнение на експертите, утилизацията на боеприписите в Костенец ще отнеме 20 - 30 месеца. 

Проверката показва още, че мините са гръцки и са произведени преди 35 години. Според прокуратурата е вероятно причината за взрива в завод "Миджур" да е самовзривяване, поради което МВР е разположило още пет стационарни и мобилни поста.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков предлага два варианта - единият да се унищожат чрез взривяване на военен полигон, което е много скъпо, или да се утилизират на площадки, собственост на Министерството на отбраната. Вучков смята, че държавата трябва да монополизира обезвреждането на боеприпасите, които произвежда българската армия. От друга страна, трябва да се забрани вносът на чужди боеприпаси за утилизация, за да не се превърне България "в кошче за отпадъци".

Според министъра на отбраната има вариант утилизацията на мините от "Миджур" да се извърши в Дунарит, но трябва да се провери и дали мините не могат да се върнат на Гърция. 

При взрива в завода в Горни Лом загинаха 13 мъже и две жени. Най-много са жертвите от Монтана, село Чупрене, трима от загиналите са от Горни Лом.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна